fbpx

Cara Hilangkan Kuning Bayi

Demam kuning merupakan gejala yang sering dihadapi oleh bayi yang baru lahir tanpa mengira cukup bulan atau bayi pra matang. Namun bayi pra matang lebih berisiko mengidap demam kuning.

Hal ini kerana organ yang bertanggung jawab memproses bahan yang menyebabkan demam kuning iaitu billirubin masih belum mencapai tahap matang. Namun, tidak bermaksud bayi yang cukup bulan tidak memiliki risiko untuk menghidap demam kuning sama-sekali.

Gejala kuning pada badan ini boleh dilihat pada mata putih, bawah lidah dan kulit. Kadangkala, cecair badan juga boleh berubah menjadi warna kuning. Perubahan tahap warna kuning ini berubah mengikut tahap bilirubin. Semakin tinggi bilirubin dalam darah, semakin pekat warna kuning tersebut. 

Bacaan Kuning Bayi

Bacaan bilirubin berbeza mengikut usia bayi. Bacaan bilirubin yang normal dalam masa 24 jam ialah 5.2mg/dL @ 88.4mg. Namun, disebabkan organ yang masih dalam tempoh baru matang, jumlah bilirubin boleh mencapai jumlah tersebut atau melebihi tahap yang normal.

Kebiasaannya ramai bayi akan mendapat bacaan bilirubin melebihi 200mg @ 11.7mg/dL pada usia 3 hari. Tahap normal bacaan bilirubin bayi adalah bawah 85mg@5mg/dL.

DAH IKHTIAR BANYAK CARA UNTUK SELESAIKAN MASALAH BAYI JAUNDICE TAPI MASIH SAMA?

Rawatan Demam Kuning Bayi

Ibu bapa sering mencari cara hilangkan kuning bayi paling berkesan, petua hilangkan kuning bayi secara tradisional dan doa hilangkan kuning bayi. Walaupun sering didengari tentang rawatan alternatif seperti batang wali untuk kuning bayi namun ia bukanlah jaminan rawatan yang sebenar untuk demam kuning bayi. Jika masalah yang dihadapi pada tahap yang teruk, rawatan yang bersesuaian ialah dengan menjalani fototerapi. Rawatan fototerapi dapat dijalani dirumah sahaja.

Rawatan Fototerapi Untuk Turunkan Kuning Bayi Hanya Di Rumah

Apabila bilirubin tidak dapat di buang maka rawatan fototerapi akan digunakan bergantung kepada paras bilirubin dalam darah mengikut carta yang disediakan. Fototerapi bertujuan meningkatkan pembuangan bilirubin daripada darah. Rawatan ini ternyata berkesan sebagai cara menurunkan kuning pada bayi dan rawatan ini adalah secara klinikal dan telah dikaji keberkesanannya.
Oleh Sebab Itu Kami Telah Menyediakan Perkhidmatan Sewa Lampu Fototerapi Terus Di Rumah Anda.

Berikut Adalah Diantara Pakej-Pakej Yang Disediakan Untuk Menyewa Lampu Fototerapi Untuk Bayi Anda. HUBUNGI Atau TEMPAH SEKARANG Dan Anda Akan Berurusan Terus Dengan Perunding Kami.

PAKEJ 24 JAM

RM 300
  • PENUTUP MATA DISEDIAKAN
  • PERCUMA PENGHANTARAN KURANG 20KM

PAKEJ 48 JAM

RM 390
  • PENUTUP MATA DISEDIAKAN
  • PERCUMA PENGHANTARAN KURANG 20KM

PAKEJ 72 JAM

RM 520
  • PENUTUP MATA DISEDIAKAN
  • PERCUMA PENGHANTARAN KURANG 20KM
Scroll to Top
Open chat
1
Hi Puan/Tuan👋

Terima kasih kerana menghubungi kami.

Kami menyediakan perkhidmatan sewa lampu fototerapi terus ke rumah anda tanpa perlu ke hospital. Klik open chat dan pihak admin akan berhubung terus dengan anda di whatsapp nanti.